Kuten otsikosta on arvattavissa, kerron tällä kertaa oppisopimuksen tarjoamasta mahdollisuudesta suorittaa työssäoppimisjakso ulkomailla. Ei, itse en tällä kertaa ole suuntaamassa ulkomaille vaikka reissaamista rakastankin :D Aikaisempien opintojen ohella suoritin lukukauden opiskelijavaihdossa Norjassa ja ajattelin kertoa omakohtaisesta kokemuksestani ulkomailla yksin olemisesta. Norjan opiskelijavaihdon lisäksi vietin välivuodesta osan Australiassa aupairina ja heti 9.luokan jälkeen suuntasin USA:n kielimatkalle. Ennen mun omakohtaisia ajatuksia lyhyt info siitä, miten Turun Oppisopimustoimistosta pääsee ulkomaille työssäoppimaan! Postauksen kuvituksena mun reissukuvia, paitsi Jenkeistä, koska olin silloin 15-vuotias ja huono ottamaan kuvia enkä halua lupaa pyytämättä laittaa reissukamujen kasvoja nettiin :)
....Hellanlettas tajusin äsken, että siitä reissusta on jo melkein 10-vuotta... :D
....Hellanlettas tajusin äsken, että siitä reissusta on jo melkein 10-vuotta... :D
(Edit: Valmistautukaa pitkään tekstiin, tästä mulla on paljon sanottavaa !)
Australia 2011 |
Oppisopimusopiskelijalla on mahdollisuus hakea 3-4 viikon työssaoppimisjaksolle Euroopaan. Turun Oppisopimustoimistolla on yhteistyökumppaneita Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Tanskassa ja Espanjassa. Pääsääntöinen työskentelykieli vaihdossa on englanti, mutta jos kielitaitoa löytyy kannustan kommunikoimaan paikallisella kielellä vaikka alku olisikin haastavaa :) Puhumalla oppii parhaiten! Joissakin tapauksissa kyseisen maan kielen perustaidoista on etua paikkaa hakiessa eli jos esimerkiksi haluat Espanjaan ja osaat espanjaa niin tuo taitosi esille hakuvaiheessa.
Norja 2013 |
Useita varmasti mietityttää, miten työssäoppimispaikka ulkomailta löytyy. Työssäoppimispaikka voi löytyä niin työnantajan kansainvälisten yhteyksien kautta tai vaihtoehtoisesti oppisopimustoimiston kautta. Opiskelijalle myönnetään Erasmus+ apuraha majoitusta ja matkakustannuksia varten. Apurahan suuruus ei ole vakio vaan se määräytyy kohdemaan ja oppimisjakson keston mukaan.
Koalasta voi arvata - Australia 2011 :D |
Nyt sitten mun omakohtaisiin kokemuksiin ulkomailla yksin olemisesta. Kuten alussa totesin suoritin lukukauden opiskelijavaihdossa Norjassa restonomi-opintojeni aikana. Lisäksi lukion jälkeisen välivuoden aikana toimin Australiassa aupairina joululoman (yhteensä 3kk) ajan paikalliselle perheelle ja heti yläasteen jälkeen olin kuukauden kielimatkalla Jenkeissä. Kaikki reissut ovat olleet erilaisia, mutta jokaiselle matkalle oon lähtenyt yksin. Mikä on aika yllättävää, koska olin nuorempana ihan superujo ja pelkästään tunnilla viittaaminen sai mun sykkeet kohoamaan ja posket punoittamaan. :D Nykyisin oon huomattavasti sosiaalisempi ja itsenäisempi, mikä on 75% matkojen ansiota. Iän osuus asiassa on se 25% :D Toki edelleen se sama ujo-Krista nostaa päätään silloin tällöin, mutta en koe sitä yhtään huonoksi asiaksi. Tiedän, että oon rohkea jos mun täytyy olla ja se riittää.
Norja/Preikestolen 2013 |
Oon ehdottomasti sitä mieltä, että jos on mahdollisuus lähteä ulkomaille niin aina kannattaa lähteä. Työskennellessä tai opiskeltaessa ulkomailla oppii muista kulttuureista, tutustuu uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea joutuu haastamaan itsensä. Etenkin yksin matkustaessa joutuu kommunikoimaan tuntemattomien kanssa ja hyväksymään sen, että kieltä oppii ainoastaan puhumalla. Suomen koulutusjärjestelmässä painotetaan kovasti kielioppia ja aika usein kuulee, että suomalaisia jännittää puhua englantia koska kielioppi on hukassa. Ei ketään ulkomailla kiinnosta, menevätkö sun puheessa sanat oikeassa järjestyksessä kunhan asian ytimestä saa kiinni :) Itse pyrin ajattelemaan niin, että eihän muakaan haittaa jos mulle puhutaan "huonoa suomea" niin miksi toisiakaan? Itse haastoin itseäni Norjassa puhumalla välillä ruotsia. Ja hyvin norjalaiset kamuni ymmärsivät, vaikka oon omasta mielestäni ihan superhuono kyseisessä kielessä :D (huom. norjalaiset ymmärtävät ruotsia, koska kielet ovat niin samanlaiset. En siis muuten vaan solkannut ruotsia :'D)
Jos yksin lähteminen tuntuu hurjalta houkuttele kaveri mukaan! Ei kaikkien tarvitse lähteä reissuun yksin. Matkaseura vaan kannattaa valita huolella, koska kohtaatte toisenne todennäköisesti joka päivä. Ja täytyy ymmärtää myös se, että välillä kuljette eri polkuja ja antaa kummallekin mahdollisuus tehdä vaihtoajasta juuri oman näköisensä. Ulkomailla saa helposti uusia tuttavuuksia, kunhan vain avaa suunsa ja on ystävällinen. :)
Viimeiseksi haluan tuoda esille sen faktan, mistä aika harvoin kuulee puhuttavan: kyllä, välillä ulkomailla opiskelu ja yksin oleminen ei ole helppoa. Mutta kaikki kasvattaa. Esimerkiksi mulle iski ihan hirveä koti-ikävä Australiassa Joulun aikaan ja samoin Norjassa loppuvaiheessa, kun tuntui ettei mikään suju. Kuitenkin ne vaikeimmat kokemukset ovat niitä, jotka kasvattavat eniten. Sillä hetkellä asia tuntuu maailmanlopulta, mutta jälkikäteen ajateltuna vaikeudet tekevät reissusta opettavaisen. Aina ei kaikki suju ruusuisesti ja se on ihan ok! Ulkomailla asiat tuntuvat vaan tuplasti vaikeimmilta, koska läheiset eivät ole lähellä. Onneksi skype pelastaa useat murheet :)
Lähestyvän joulukuun kunniaksi pari talvikuvaa Norjasta! |
Jos sua kiinnostaa oppisopimus ja sen tarjoamat huikeat mahdollisuudet, niin Turun Oppisopimustoimisto järjestää infotilaisuuksia tiistaisin kello 14:00 ja torstaisin 16:30. Infot pidetään Turussa osoitteessa Yliopistonkatu 31, 4krs. Suosittelen infoja lämpimästi!
Lisäinfoa kv-vaihdosta ja opiskelijoiden tarinoita: TÄÄLLÄ
Jos jokin asia vaihto-opiskelussa ja yksin reissaamisesta jäi mietityttämään, kysy rohkeasti kommenteissa ja mä vastaan sen minkä pystyn! :)
*kuvan musta postauksen alussa ottanut ihana pomoni Tiia <3