tiistai 28. helmikuuta 2017

Miten opin tekemällä?

Jokainen meistä oppii asioita eri tavalla. Parhaimman tavan itselleen löytää kokemusten kautta - muistatko parhaiten kuulemasi vai näkemäsi? Vai jääkö mieleesi parhaiten oppi, päästessäsi käytännössä tekemään asioita kuten olemalla osana projektia?

Oppimistyylit usein sekoittuvat toisiinsa ja riippuvat opittavasta asiasta. Itse olen kuitenkin huomannut oppivani parhaiten tekemällä. Ja samaa sanovat testitkin - aloittaessani työt Stellassa Tiia halusi mielenkiinnosta testata oppimistyylini kolmen eri oppimistyylin välillä. Vaihtoehdot olivat auditiivinen (kuuloaisti), visuaalinen (näköaisti) ja kinesteettinen (tuntoaisti/tekeminen). Kinesteettinen oppijahan sieltä tuli selkeäksi vastaukseksi :D 

Kinesteettiselle oppijalle yleisiä piirteitä ovat:
  • oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla
  • teoreettisten ohjeiden yhdistäminen käytäntöön
  • aistii helposti ympäristön ärsykkeet ja ilmapiirin
  • liikkuminen ja tauotus tehostavat oppimista
Kuva: Pinterest

Miten sitten konkreettisesti opin asioita tekemällä? Mainitsinkin tästä jo ihan ensimmäisissä postauksissa, mutta mulla on aina ollut tapana kirjoittaa asiat ylös mikäli en pääse käytännössä opittavaa toteuttamaan. Tarvitsen tekemistä, käytännönläheistä lähestymistapaa jotta sisäistän asian. Esimerkiksi kouluaikoina en kopioinut suoraan opettajan dioja vaan kirjoitin asiat omin sanoin. Lisäksi en koskaan lukenut hiljaa oppikirjoja, vaan olin se sekopää kuka käveli ympäri huonetta ja luki asioita itselleen ääneen :'D Ympyrän käveleminen ja ääneen lukeminen auttoivat mua keskittymään, eivätkä ajatukseni lähteneet harhailemaan kuin sohvalla oppikirjaa hiljaa lukiessa.

Työympäristössä opin (ja uskon muidenkin oppivan) parhaiten päästessäni toteuttamaan asioita käytännössä.  Esimerkkinä voisin kertoa Stellan sähköposti uutiskirjeen suunnittelun ja lähettämisen. Ennen Stellaa en ollut koskaan lähettänyt saati luonut uutiskirjettä. Aloituslähtökohdat olivat siis  pyöreä nolla. Keskustelimme yhdessä Tiia kanssa hänen toiveistaan uutiskirjeen suhteen ja kävimme läpi hänen keräämänsä esimerkki ulkoasupohjat. Keskustelun, hahmottelun ja syvän hengähdyksen kautta rupesin sitten töihin! Haastavinta oli ehdottomasti uutiskirjeen sisältötekstin luominen, mutta onneksi olimme juuri koulussa käsitelleet uutiskirjeiden kirjoittamista. Rehellisesti sanottuna itse uutiskirjeen opettelu sujui suunnittelun jälkeen taktiikalla "klikkaa ja katso mitä tapahtuu". Ja hyvinhän se sitten meni! Nykyisin käytämme samaa pohjaa jokaisessa uutiskirjeessä ja tekeminen on huomattavasti sujuvampaa kuin ensimmäisellä kerralla.

Satunnaisia kuvia työuran tiimellyksestä :)

Tekemisen kautta oppimisessa tärkeää on hyväksyä virheet. Kömmähdyksistä ottaa opikseen ja seuraavalla kerralla asia onkin jo hallussa. Mulle on tapahtunut lukuisia virheitä. Kertooko jotain, jos yhdessä kesätyöpaikassa mulle annettiin lempinimeksi Virhelyönti? :'D Nimi pohjautui mun uskomattomaan taitoon lyödä kahviostokset x1000 vaikka todellisuudessa asiakkaalla oli vain yksi kahvi. Naurulla noistakin tilanteista selvittiin - älä siis ota itseäsi turhan vakavasti! Työelämässäkin me kaikki ollaan ihmisiä ei koneita. Virheet ovat luonnollisia ja itse olen oppinut, miten tärkeää on kysyä neuvoa hämmennyksen keskellä. Ratkaisu ongelmaan löytyy aina kunhan uskaltaa pyytää apua.


Kuva: Pinterest


Nyt sulla on mahdollisuus voittaa Polaroid-kamera (arvo 90€) kertomalla kuvan avulla mitä opit viimeksi tekemällä! Osallistut kisaan helposti. Ota oppimaasi liittyvä kuva, jaa se instagramissa hashtageilla #turunoppisopimus #tekemälläoppii ja olet mukana kisassa!

Kisa-aika on 1.3-12.4 ja se toteutetaan Turun Oppisopimustoimiston sekä SoMeCon toimesta. Instagram-profiilisi tulee olla julkinen, jotta pystymme tavoittamaan sinut mahdollisen voiton yhteydessä :)

Tsemppiä kaikille kilpailuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti